معرفی هبلکس یا بلوک بتن سبک اتوکلاو شده (AAC)
بلوک بتن سبک اتوکلاو شده (AAC) در اواسط سال ۱۹۲۰ میلادی توسط معمار و مخترع سوئدی، دکتر یوهان اکسل اریکسون، با همکاری پروفسور هنریک کروگرر در موسسه تکنولوژی سلطنتی ساخته شد. این محصول از ترکیب مواد اولیه شامل: سیلیس، سیمان، آهک، گچ، آب و پودر آلومینیوم تهیه میشود. مواد اولیه در طول فرایند تولید میبایست با دقت مورد نظارت قرار گیرد تا نسبتها در زمانبندی معینی با هم ترکیب شود، و در انتهای خط تولید شاهد یک بلوک بتنی متخلخل با مقاومت بالا به علت وجود حبابهای سلولی در آن هستیم که به عنوان یک محصول مطلوب در صنعت ساختمان محسوب میگردد. این محصول که ترکیبی منحصر به فرد از دوام و قدرت بالا و همچنین وزن کم میباشد بعنوان مصالح سبز در کنفرانسهای علمی محیط زیست در اروپا و آمریکا معرفی گردیده است.
دلایل استفاده از هبلکس در ساختمان سازی
دلیل اصلی ساخت هبلکس دستیابی به محصولی بوده که هم سبک باشد هم ابعاد مناسبی داشته باشد که سرعت کار را بالا ببرد و هم دارای خواص عایق باشد که حرارت و صدا به سختی از آن عبور نماید و نیز دارای استحکام و پایداری بالا باشد. تمام این خواص در هبلکس وجود دارد.
هبلکس نوعی از بتن است که توسط حباب های هوا متخلخل شده و در ساختمانها برای دیوار جایگزین آجر و مصالح قدیمی میباشد. هبلکس مشابه بلوکهای سبک دیگر در آن از سیلس استفاده شده است. این امر باعث ضد آتش شدن هبلکس گردیده زیرا سیلس دمای ذوب آن بسیار بالا میباشد ودر برابر حریق عایق میباشد. هبلکس توسط مهندسان در اروپا ابداء گردیده ونامهای heblex,aac,ytong دراروپا وسایرکشورها شناخته شده است.
عیب هبکلس
مزایای هبکلس
کاهش وزن ساختمان
بلوکهای هبلکس بسیار سبک بوده که میتوانند بار مرده ساختمان را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. و مصرف میلگرد در سازه کم میشود. همچنین به علت مسطح بودن این محصول استفاده از گچ و ملات به حداقل رسیده که موجب صرفه جویی در هزینهها میگردد.
مقاوم در برابر زلزله
بلوکهای هبلکس با توجه به ساختار متخلخل دارای وزن بسیار سبک میباشند که میتوانند حداقل نیروی لرزش ساختمان را جذب و انتقال دهند. به همین دلیل این محصول مقاومت زیادی در برابر زلزله دارد.
عایق صوت و اشعه
وجود حبابهای هوای غیر متصل در بلوکهای هبلکس موجب شده است که این محصول به عنوان عایق صوت در ساختمان عمل کرده و هرگونه امواج صوت به میزان ۵۰ db و اشعه های با طول موج کوتاه و مضر برای سلامتی همچون میکروویو را در خود جذب کند. این امر به عنوان مزیتی مهم در ساختمانهای مسکونی و تجاری محسوب شده و منطبق با مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان میباشد.
عایق حرارت
این مزیت در بلوکهای هبلکس موجب شده است تا دمای داخلی ساختمان نسبت به دمای بیرونی حفظ شود و متناسب با آن هزینههای تاسیساتی (حرارتی و برودتی) تا حدود ۳۰% کاهش یابد. به عبارت دیگر در جهت رویکرد به رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، استفاده از این بلوکها توصیه میگردد.
کارپذیری و انعطاف پذیری بالا
بلوکهای هبلکس را میتوان به راحتی اره کشی، میخ کوبی، سوراخکاری و شیارزنی کرد که این امر میتواند به طور قابل توجهی سرعت ساخت را بهبود ببخشد و موجب کاهش هزینه و ضایعات در ساختمان گردد.
سازگاری با محیط زیست
بلوکهای هبلکس سازگاری کامل با محیط زیست داشته به گونهای که برای طبیعت مضر نیستند و در برابر آتش از خود بخار سمی متصاعد نمیکنند.
مقاوم در برابر آتش
بلوکهای هبلکس با توجه به ساختار سلولی و حبابی شکل قابل اشتعال نبوده و به مدت ۵ الی ۶ ساعت در دمای ۱۵۰۰ درجه سانتی گراد از خود مقاومت نشان میدهند و به عنوان دیوارهای مقاوم در برابر حریق مورد استفاده قرار میگیرند.
مقاوم در برابر آفات
ساختار غیر آلی و معدنی و همچنین عدم وجود فضای خالی در بلوکهای هبلکس باعث پیشگیری از آلودگی و نفوذ حشرات و جانوران به ساختمان شده و سازه ها را ایمنتر میکند.